Ahhoz, hogy egy méretes varroda tudja, milyen stílusú ruhát ajánljon női megrendelőinek, fontos, hogy mindig tisztában legyen a női divat irányzataival.

A női divat és önmagában a divat mindig egy adott kor öltözködési irányzata, ez befolyással van a protokolláris öltözködésre, és az emberi érintkezés szabályaira is. A női divatnak általában egy fő irányvonala van, ami mentén kisebb-nagyobb vonalak alakulnak ki. Sőt! Olykor letűnt korok divatjai tekintenek vissza, 20-30 év távlatából.

Ebben a vonatkozásban a női divatra nem mondhatjuk azt, hogy egységes, hisz olykor épp a nadrág uralkodik a fő vonalon, ami az egészen nőiestől, olykor a fiúsig terjed. Erre volt példa a nadrág beavatása a női divatba, még a 1940-es években. Amivel ráadásul egy igazi divatforradalmat is sikerült megalapozni.

Az azóta eltelt években a női divat az extravagáns, és a nagyon visszafogott között lavírozott. Nyílván azokat a ruhákat, amelyeket olykor a neves divatházak bemutatnak, a hétköznapi életben nem vennék magukra a hölgyek, nem ritka azonban, hogy egy-egy amerikai színésznőn, vagy énekesnőn bátran visszaköszönnek.

Egyrészről ezt egy természetes jelenségnek is nevezhetjük, akinek elég pénze van, és elég bátorsága, az nyugodtan teremthet divatot önmagának, amit a későbbiekben vagy átvesznek a társadalmak nő tagjai vagy sem.

Ma már a televízió, és az internet korában pillanatok alatt értesülünk arról, hogy milyen ruhában járnak a sztárok, vagy egyéb országok polgárai, vagy a modern divatlapok hasábjairól könnyen választhat magának mindenki a számára ízlésesnek vélt öltözködési fazonból.

Szalonunk azon varroda közé tartozik, ahol a kedves ügyfél egyéni igénye, vagy a mindenkori női divat szabásvonala szerint varrjuk meg a kiválasztott ruhát.